Başarılı bir IaaS bulutu nasıl kurulur

Piyasada bir şey revaç buldu mu, çoğu servis sağlayıcı bu trene binmek istiyor. Halbuki çoğu zaman, tren çoktan istasyondan ayrılmış oluyor.



Bu gün böyle sıcak konulardan birisi bulut bilişim. Bulut bilişimle, kurumlar, daha önce kendi bilgi işlem merkezlerinde barındırdıkları IT servislerini bulut sağlayıcılarından alabilecekler. Ben bunu  cebimizdeki paranın bankalara konulmasına benzetiyorum.

Önceleri insanlar paralarını üzerlerinde taşıyorlardı. Fakat bir müddet sonra bankalar paranın kullanım oranını oldukça düşürdüler. Kullanıcılar için önemli olan paranın şu özelliklerini sağladılar

  • Fonksiyonel: ulaşılabilir (istediğim yerde bankamatik ve POS cihazlarıyla kullanabilirim. Ek fayda olarak para puan vs biriktirebilirim.)
  • NonFonksiyonel: güvenli (başkaları çalamaz) 

Aynı şekilde IT servisleri ve veri, istenildiğinde ulaşılabilir ve güvenli olduğu müddetçe kullanıcılar bulut bilişimi tercih edeceklerdir.

Bulut bilişimin bir kaç çeşidir var. Bunlardan birisi IaaS (Infrastructure as a Service). IaaS, servis olarak compute bileşenlerinin sağlandığı bulut anlamına geliyor. Yani 2 CPU, 4 GB RAM, 100 GB disk, 2 Network kartından oluşan bir sanal sunucu ve üzerinde Centos 6.3 koşsun istersiniz, bu sunucu size saniye/dakika seviyesinde hazırlanır.

En başarılı IaaS servis sağlayıcılarının başında $500 M gelirle Amazon (Amazon Web Services -AWS) ve $100 M gelirle Racksapce gelmekte.. Bu örnekleri incelediğimizde başarı için gereken şeyleri şöyle görebiliriz .

  • Bulut yazılımının tamamen kendilerinin geliştirmesi. Böylece diledikleri gibi yeni özellik/servis ekleyebiliyorlar.
  • Bulut servislerine ait fiyatlandırma konusunda çevik olunması. Pazara hızlı adapte olmak

Müşterileri 2'ye ayırabiliriz.
  1. Küçük işletmeler ve startup'lar bulut konusunda çok hevesliler. Çünkü onlar için güvenlik (security) ve ulaşılabilirlik (Availability) çok önemli değil. Birinci planda maliyet geliyor. Bulut, ilk kurulum maliyeti istememesi ve genellikle 3 yıllık süre için daha ekonomik olması başlıca çekici olduğu konular.
  2. Büyük kurumlar için maliyet ikinci planda gelmekte. güvenlik (security) ve ulaşılabilirlik (Availability) çok önemli. Bu yüzden bu kurumlar bulut ortamına şüpheyle yaklaşıyorlar. Bunları ikna etmek için 
    • kendi ortamlarında veya hosted şeklinde özel bulut kurulması 
    • test/geliştirme ortamlarının public bulut tarafına kaydırılması çözüm olarak düşünülebilir..

Şimdi bunu sağlamak için elimizde ne var diye bakarsak, bence büyük vendor'ların (IBM, HP..) çözümleri vasat bir bulut sağlamaktan daha ileriye gidemez. Başarı için elinizde hükmedebileceğiniz esnek bir bulut yazılımı olmalı. Bunun en güçlü örneği de openstack. eylül ayı sonu gibi folsom sürümü çıkıyor. Bu yazıyı okuyan bir servis sağlayıcı varsa şiddetle öneririm..

Yeni bir servis çıkarırken Geç kalmakla, hiç aldırmamak aynı oranda tehlikeli..

Türkiye hala yolun başında. IaaS bulutu tarafında hala çok geç değil.

Şimdilik...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)