Donanım İzleme

Merhaba

Çok sayıda sunucusu olan verimerkezleri için bu sunucuların bileşen arızalarının izlenmesi önemlidir. Mesela sunucu üzerinde bir fan, güç kaynağı veya disk arıza yaptığında bunu hemen haber almak istersiniz. Çünkü müdahele edilmeyen bu arıza (yedek bileşenin de arızalanmasıyla) mutlaka size gerçek bir arıza olarak geri dönecektir.



Peki bu konuda ne yapabiliriz? İlk akla gelen çözüm işletim sistemi seviyesinde üertici firmanın sunduğu bazı donanım izleme ajanlarını kurmak ve bunlar üzerinden denetlemeye çalışmaktır.. Bu yöntemi uygulayabilmek için donanım üreticisinin sitesinden sunucu üzerinde kurulu işletim sistemi için yazılan ajanı indirip kurmanız gerekir. Eğer sunucu sayısı onlarcaysa bu denetleme mekanizmasını belirli ralıklarla merkezi bir yazılım üzerinden yapmanız en iyisi olacaktır. Burada Nagios ve check script'leri kullanabileceğiniz çözümlerden biri olabilir.

Bu yöntem birçok yönetim yazılımının (OVO, Tivoli vb) da izlediği yönemdir. Burada üretici ajan yazılımları yerine bu yazılımların ajanlarını kurarsınız..

Diğer yöntem ise doğrudan sunucu yönetim portları üzerinden bu bilgiyi çekmektir. 2000'li yıllara gelmeden Intel ve birkaç üretici biraraya gelerek IPMI (Intelligient Platform Management Interface) standardını geliştirdiler. HP bu standardı iLO, DELL iDRAC, IBM ise IMM (veya AMM) gibi isimlerle özelleştirdi.

IPMI'ın çalışabilmesi için anakart üzerinde BMC (Baseband management Controller) denilen küçük bir bilgisayar var. Bu sayede sunucu kapalıyken de yönetim portundan sunucuya bağlanıp birtakım yönetimsel faaliyetler yapabiliyoruz. Buna Out of band Management da deniliyor.

IPMI'ın birincil görevi sensorlerden gelen verilerle sunucunun durumu hakkında bilgi vermek. Bunun dışında sunucunun uzaktan kaaptılıp açılması ve Event Log tutulması gibi yetenekleri de var.


Sonuç: 


  1. Eğer elinizde bir yönetim yazılımı varsa ve bunun ajanları da verimerkezinizdeki sunucu tiplerini destekliyorsa bununla gidebilirsiniz. En kolay ve masraflı yöntem budur.
  2. Üreticinin geliştirdiği yönetim yazılımını kullanmak. Bunu pek çok vendor sağlıyor, mesela Dell Openmanage, IBM Director ve HP Insight manager. Burada adalar halinde pek çok yönetim yazılımını kuracaksınız ve bunlara ait ajanları sunuculara kuracaksınız. Kötü tarafı izole adalar şeklinde izleme yapmanız gerekecek.
  3. Son olarak IPMI üzerinden sunucuları izleyeceksiniz. IPMI'ın eksik tarafları; Unix sistemler için desteklenmiyor olabilir (Bakmak lazım). Ayrıca bir takım güvenlik tehditlerine açık olabilir. Bunun da araştırılması lazım.. Bu çözümde diğer platformlar için kendi araçlarını kullanmak gerekiyor olabilir.




Kaynakça:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)