Ben de Kitap Yazmak İstiyorum

Belki çoğu insanın aklından kitap yazmak geçmiştir. Acaba bu nasıl bir uğraş ve getirisi nasıl ?

Kitap yazmak çok fazla çalışma gerektirir. Zaman bulabilmek için aile fertlerinize ve dostlarınıza ayırdığınız vakitlerden fedakarlık etmeniz gerekecektir. Çok iyi bildiğiniz bir konu bile olsa, daima kitaptan konuşmak ve her ayrıntıyı kitabi yapmak zordur.

Kitabı yazarken o konuda ilgili insanlara kitabınızın örneklerini gönderin ve fikirlerini alın. Onların tavisyelerini dikkate alın. Eğer aynı şey çok sayıda insan tarafından söyleniyorsa dedikleri doğrudur. Kendi düşüncenizi terkedip ona uyun. Özellikle alanınızda daha önce kitap yazmış yazarlara ulaşmaya çalışın. Bu insanlar genellikle size yardımcı olmayı severek kabul edeceklerdir.

Kitabı yazdıktan sonra yayınevlerine beğendirmek zor bir iştir. Hatta onlara ulaşmak bile zor olabilir. Fakat yılmayın. Eğer o yayınevi tarafından kitabı yayımlanan bir yazarla temas kurmuşsanız, yazarın referansıyla gidin.

Yayınevleri önce teknik editörlerine kitabın örnek bölümlerini inceletirler. Yayınevinin en önemli kriteri -nihayet ticari bir kuruluş olduğu için- kitabı satabilmektir. Bu yüzden kitabı yazmaya başlamadan önce yayınevleriyle görüşseniz daha doğru olur. Yayınevleri piyasayı bildikleri için size doğru konuyu seçmede yardımcı olurlar. Görüştüğüm yayınevlerinden birisi ağ konusunun o sıralarda çok tuttuğunu söylemişti. Tabii ben o sıralarda kitabı bitirimek üzereydim ve doğal olarak yayınevi benim kitabımı basmayı kabul etmedi.

Maddi olarak, eğer bir yayıneviyle anlaşmayı başarabilirseniz, kitabın (KDV hariç) satış fiatının ortalama %8-15'ini alacağınızı bilmelisiniz. Genellikle başta %10 alırsınız.

Geri kalan %90'lık dilim, matbaa, dağıtım şirketi, kitapçı ve yayınevi arasında paylaşılacaktır.

Eğer isterseniz kitabınızı kendiniz de bastırabilirsiniz. Bu durumda yayınevinin uğraştığı birçok iş sizi bekliyor olacaktır. Ama elde ettiğiniz gelir de (benim tahminim) 5 kat artacaktır. Bu tarz giden bir kitap için www.delphikitabi.com adresine bakılabilir.

Genellikle ilk basımda 500-2000 arası kitap basılır. Cengaver 1000 adet basılacak. Bu kadar kitabın 1 yıl içinde bitmesi normalin üstünde bir başarıdır.

Kitabı yayınevine teslim ederken bir sözleşme yaparsınız. Bu sözleşmede yayınevleri neredeyse kayıtsız-şartsız kitabın tüm haklarını almak isterler. Fakat siz buna izin vermeyin. Sözleşmeye mutlaka kitap üzerindeki haklarınızı koruyucu maddeler ekleyin. Yayınevi sadece kitabın satılması için devreye giren ticari bir ortak seviyesinde kalmalıdır.

Kitabın metin ve şekilleri için Word + Visio iyi bir seçimdir. Bu araçları iyi kullanmayı öğrenin.

Kitabın bölümlerini ayrı belgeler halinde oluşturun. Tek ve uzun belge kolayca bozulabilir. Cengaver, son zamanlara kadar Word'de tek dosya halinde tutuluyordu. Fakat dosya iyice uzayınca bozulmalar oluşmaya başladı. Bundan sonra her bölüm bir dosya halinde saklandı.

Kitap yazmak isteyen bir arkadasa yazdigimi mektuptan alinti…

Hocam elden geldigince yardimci olmaya calisirim.. Fakat bilmen gereken bazi seyler var :

1- Cok kitap okuman gerekiyor. Yazdigin herseyin dayanagi olmali. Cok kitap okuyabilecek misin..?

2- Fedakarliklar yapman gerekli, aksamlari kalip calismalisin mesela arkadaslarin, ailen buna pek sicak bakmayabilirler. Onlar razi mi??

3- Kitap yazimi zahmetli ve uzun suruyor. Hevesini kaybetmemelisin. Devamli kendini motive edebilecek misin? Yoksa bu gelip gecici bir heves mi?

4- Bu isten para kazanmayi umuyorsan unut ! Yazara genellikle kitabin %10'unu veriyorlar. Bu da 1 yillik emege karsilik 2 aylik maas demek… Buna kanaat edebilecek misin..?

Butun bunlardan sonra hala niyetin varsa ;

Anlatmayi dusundugun icerigi powerpointte sunum olarak hazirla

Sonra bunu yaziya dök derim..

Eger hala bir kitap çalışması yapmak istiyorsanız. Bunu bir grup içerisinde daha kolayca başarabilirsiniz.

Yazmak istediğiniz konuyu buraya yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Aynı konuda yazmak isteyen arkadaşlar buradan birbirleriyle irtibata geçebilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)