Yöneticilik Not defteri

Merhaba

Takım liderliğinden, müdürlüğe yükseldikten sonra nelerin değiştiğini buraya not almak istiyorum..

Şimdiye kadar gereksinimlere uygun teknoloji ve maliyet seçimi benim hedefim olmuştu. Yani yaptığım çalışmalarda fonksiyonalite ve ardından maliyeti önde tutmuştum. Gerçekten de teknik insanlar uygun maliyetli teknik çözümleri geliştirmekle görevlerini yerine getirmiş olurlar. Fakat müdür olduktan sonra kurumun, para kazanmak ve uygun fonksiyonalite dışında öncelikleri olduğunu gördüm.


Bunlardan birisi "Time-to-Market". Yani pazara olabildiğince erken girme. Basit bir ürünle de olsa pazarda adını duyurmak prestij için çok önemli. Gelecek için de iyi bir yatırım olarak görülüyor. Burada dikkat edilecek konu, bu basit çözümü kurarken geleceği batırabilecek ucuz çözümlere gitmemek.

Diğer önemli konu "birimler arası sınırlar". Mesela strateji birimi hedefleri koyar, pazarlama birimi ürünleri ve tarifeleri oluşturur. Müşteri ilişkileri ve satış ta bunalrı satar. IT bu ürünlerin gerçekleştirimnden sorumludur. pazarlama veya stratejiye görüş bildirebilirz ve bildirmeliyiz ama oradan çıkacak kararlara saygı duyup, gerekli hizmetlerin gerçekleştirim ve işletimiyle meşgul olmalıyız. Bu bizim önermediğimiz bir çözüm de olabilir.

Henüz kabullenemediğim konular da var. En önemlisi, kurumu oluşturan birimler kendi gemilerini kurtarmaya çalışabiliyor. Halbuki bir maçta takımın bir kısmı kazanıp diğer kısmın yenilmesi gibi birşey olamaz. Takım olarak kaybeder veya kazanırsınız. Fakat kurumlarda takım oyunu yerine kişiler/birimler ödüllendirilip cezalandırılabiliyor. Bu ise sonuçta bireysel/birimsel oynama ve kendi gemisini kurtarmaya itiyor insanları.

Çözüm olarak, bir proje üstlenildiğinde takım olarak kazanmak veya kaybetmek olmalı. Sadece IT'nin kazanıp pazarlamanın/satışın kaybettiği bir proje olamaz.


Siz ne dersiniz ?

Yorumlar

  1. Güzel gözlemler,devamını bekliyoruz abi...

    YanıtlaSil
  2. Yararlı notlar, elinize sağlık. Görüşleriniz yol gösterici.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)