Bilgi İşlem Merkezlerinde Kullanılan Teknolojiler

Acaba büyük kurumların bilgi işlem bölümlerinde insanlar nelerle uğrağıyorlar..?


İşte fikir verebilecek 1-2 cevap..


Birçok alana ilgisi dağılmış bir arkadaşa yazdığım e-postadan alıntı..

Gordugum kadariyla ilgin bir cok alana yayiliyor. herseyden anlamak guzel gibi gorunse de, aslinda makbul degil.

"Umuma el atan, umumu terkeder" kaidesiyle, herseyin uzmani olmaya calismak hicbirseyin uzmani olamamak anlamina geliyor..Ozellikle, linux- network- web (tasarim) ve yazilim isi oldukca genis bir alan

* kitapta 1. bolumde yer alan "Profesyonellige dogru" parcasini okumani oneririm.. (http://www.cengaver.net/depo/bolum1.pdf)

* Sonra Hedefini belirlemelisin. Hedef belirleme isi, senin severek calistigin bir konu, piyasadaki talep, almak istedigin maas, kariyerinde gelmek istedigin konum gibi parametrelere bagli..Burada anahtar nokta su: Herkesin bildigini bilmek, yaptigini yapmak insani kiymetli etmez. Piyasanin ihtiyaci olan, bileni az olan bir konuda sivrilmek gerekir.

Eger kurumsal yazilim projelerinde calismak istiyorsan, JEE ve/veya .NET uzerine yogunlasmalisin. Bununla beraber framework (JEE icin struts, spring vb..) yapilarini bilmelisin.Mesela bir kurumsal projede, JEE servlet ve jsp + hibernate (sql sorgu olusturma araci) + ant (derleme araci) + struts framework kullanildi..

Eger kucuk capli web sitesi + tasarimi yapmak istiyorsan ve open source urunlerle calisayim diyorsan, LAMP (Linux+Apache+MySQL+Php/perl) iyi bir secim olur..

Kendim unix+Oracle ile uzun yillar ugrastigim halde simdi de daha spesifik bir alana yogunlasayim diyorum. Su siralar acil durum merkezi kurmakla ugrasiyorum..


Veritabanı üzerine yoğunlaşmak isteyen bir arkadaşa yazdığım e-postadan alıntı...:

Bilgisayar Uzmanlığı kitabının birinci bölümünün sonlarinda "profesyonellige dogru" basligiyla bir bolum var. Oncelikle onu bir okuyun ..:


Eger veritabani uzerinde calismaya karar verirseniz;

Burada veritabaninin programcilik tarafi (ki basitlestirirsek SQL dilidir) ve yonetim tarafi (Database administrator -DBA) vardir.

Eger programcilik tarafina yonelirseniz, uygulama yazabilmek icin sadece SQL bilmek yetmeyecektir. SQL sadece veritabaniyla anlasabilmeyi garantiler. Uyglama yazmada ise daha fazlasi gerekir. Programcilik kariyerinizde JEE veya .NET platformlarina bir giris gerekecektir.

DBA tarafinda ise SQL o kadar da onemli degildir. Yedekleme, performans, guvenlik, depolama, sorun giderme gibi konular onunuze gelecektir. Bunun icin de calistiginiz DB sunucuyu cok iyi
bilmelisiniz. Kurumsal Pazarda en buyuk pay Oracle DB, sonra microsoft SQL server'a ait. Bunlardan sonra da IBM DB2 ve sybase gibi veritabanlari gelmekte.. Bunlardan birini iyi ogrenmelisin. Mesela Benim calistigim yerdeki bir gorevim de Oracle DB'in yonetimi...


Eger yonetim bilgi sistemlerini (ve bir parcasi olan veri mdenciligi, OLAP ve raporlama gibi konulari) secerseniz;

Bu konuda kanaatimce gerceken buyuk bir acik var. Fakat henuz bu alan hakettigi yere tam gelemedi. ileride daha da parlayacagini bekliyorum. Bu konuyu secerseniz OLAP/veri madenciligi urunlerine asinalik gerekecektir. Mesela SPSS, Hyperion raporlama araci gibi..
Burada SQL ve veritabanlarini arac olarak kullanirsin. Amacin yoneticilerin karar verme faaliyetlerine katkida bulunmaktir. Operasyonel veri icerisinde bulunan ve yoneticilerin isine yarayan -genellikle ozet- bilgilere ulasmaktir.


Bir de kisisel bir tavsiyem var.

Hayat daglik bir yola  benziyor. Herkesin onunde bulundugu yere gore bir dag var. Mesela liseden mezun olacak birinin onunde universite sinavi dagi, senin gibi okuldan mezun olmakta olanin onunde kariyer dagi.. Benim onumde...

Insan bu daglari asymaya calismaktan bu hayatta asil onemli olan seyi kacirabiliyor. Geldigi nokta aslinda istemedigi bir yer olabiliyor. Bu duruma dusmemek icin sunu tavsiye ediyorum:

Yaslandigini veya daha iyisi oldugunu/kabirde oldugunu olabildigince gercek hayal et. Bunun icin duyularini da kat hayaline. Sonra geriye dogru bak! Su hayatta neleri basrmis olmak isterdin. Neler senin icin onemliydi (Televizyon basinda ne kadar omur gecirmis olmak isterdin mesela!)

Yorumlar

  1. Elinize sağlık çok beğendim, tavsiyeleriniz için içinde çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Uzman Kimdir ?