Windows Kurtarma CD'si

Bilgisayarla ilk tanıştığım zamanlar 90'lı yılların başıydı. O sıralar MS-DOS, şimdinin Windows XP'si kadar yaygındı. Disk ile ilgili bir problem olduğunda veya virüs bulaştığında, bilgisayarımızı temiz bir MS-DOS disketiyle açıp kurtarma faaliyetleri yürütebiliyorduk. Çoğu kişinin, acil durumlarda kullanmak üzere kurtarma disketleri vardı.

Ta ki NTFS dosya sistemi sahneye çıkana kadar..

DOS üzerinde kullanılan dosya sistemi FAT olarak bilinir. Windows NT işletim sistemi ile birlikte NTFS dosya sistemi çıkarıldı. Bu dosya sistemi ile disketten bilgisayarı açıp diske ulaşmak tarih oldu. Bu kısıtlamanın önemli bir sebebi, sabit diskteki bilgilerin güvenliğini sağlamaktı.
Microsoft WinPE (Windows Preinstallation Environment) ürünü ile bu kuralı kendisi bozdu. WinPE, CD'den çalışan kısıtlı bir Windows XP işletim sistemidir. Microsoft bu ürünü OEM denilen PC üreticilerine, Windows kurulumlarını kolaylaştırmak için sunmaktaydı.

Bir bilgisayar profesyoneli, Windows XP kurulum CD'sinden, WinPE benzeri çalışır CD üretmenin yolunu buldu. Bu çalışır CD, bilgisayar profesyonelinin adıyla, BartPE olarak anılmaya başlandı.
BartPE, CD'den açılan, diske ihtiyaç göstermeyen, budanmış, Windows XP tabanlı bir işletim sistemidir. BartPE ile gelen standart yetenekler şunlardır:
  • Grafik arayüzü ile sınırlı bir Windows XP işletim sistemini açabilirsiniz.
  • Sabit diskinize (FAT/NTFS) ulaşabilirsiniz.
  • Disk onarım işleri (chkdsk) yapabilirsiniz.
  • Ağ üzerinde haberleşebilirsiniz (Mesela diskteki dosyaları ağ üzerinden başka bir bilgisayara kopyalayabilirsiniz.)
BartPE'nin önemli bir özelliği Eklenti (plugin) denilen uygulamalarla kabiliyetlerinin arttırılabilmesidir.
  • antivirüs/antispyware araçları
  • donanım ve işletim sistemi onarımı araçları
  • Veri kurtarma (undelete vb..) araçları
  • Performans testi/sistem bilgileri görüntüleme araçları
Bu eklentilerin yanında, ağ ve disk sürücüleri eklenerek SCSI/RAID diskler ve ağ kartları BartPE içinde kullanılabilmektedir.

BartPE CD'sini oluşturabilmek için, http://www.nu2.nu/pebuilder/ adresinden PE Builder yazılımını indirip kurmalıyız.
 [PE Builder ana ekranı]

BartPE CD'si oluşturmak için 3 temel adım vardır.
1. PE Builder yazılımı, sizden kaynak olarak Windows XP kurulum CD'sini isteyecektir. CD'nizi sürücüye takıp PE Builder'a burayı gösterin.
2. Bundan sonra eklentiler kısmına gelip BartPE içerisine eklemek istediğiniz eklentileri belirlemelisiniz. Bazı eklentiler varsayılan olarak gelirken birçoğunu sizin Internet'ten bulup indirmeniz gerekecektir.
 [Eklentiler ekranı]
Kapat PE Builder ana ekranına dönmeyi sağlar.
Ekle/Kaldır PlugIn'in etkin olup olmayacağını belirler. Etkin kolonu buna göre Evet/Hayır olarak değişir. Sadece etkin eklentiler BartPE CD'sinde yer alacaktır.
Ayarlar Eğer PlugIn'e ait ayarlar varsa yapılabilir.
Yenile Yeni bir PlugIn'i elle kurduğunuzda listeye yansımasını istediğinizde kullanılır.
Düzenle PlugIn'e ait konfigürasyon dosyası olan inf dosyasını düzenlemek için kullanılır.
Ekle cab uzantılı yeni bir eklenti eklemekte kullanılır. Çoğu zaman bu dosya yanında ek işler de yapmak gerekir.
Kaldır PlugIn silmekte kullanılır.
Yardım Belki de en önemli kısım burasıdır. Eklentinin kurulabilmesi için gerekli ek işleri anlatır.

Eklentiler, \plugIn dizini altındadır.
Eğer ağ ve SCSI/RAID disk cihaz sürücüsü ekleyecekseniz, bunları \drivers dizini altındaki net ve SCSIAdapter klasörleri altına yerleştirmelisiniz.
3. Bu çalışmalar bittikten sonra PE Builder ana ekranında oluşturma ortamını seçmelisiniz. Eğer CD sürücünüz, XP CD'si ile doluysa ISO imaj oluştur seçeneği ile imaj dosyası oluşturmayı seçmelisiniz. Sonra bu imajı bir CD kayıt yazılımıyla (roxio, Nero vb) CD'ye yazdırabilirsiniz.

Aklınıza acaba birileri bu eklentileri bizim için kursa da hazıra konsak olmaz mı diye bir şey geliyorsa o da var. Ultimate Boot CD for Windows, veya kısaca UBCD4Win tam da bu işi yapıyor. Kurtarma amaçlı pek çok eklenti PE Builder yazılımı ile bir paket haline getirilmiş. Yani UBCD4Win, PE Builder ve ek olarak pek çok eklentiden oluşuyor.

UBCD4Win CD'sini oluşturmak için, yukarıda bahsettiğimiz BartPE CD oluşturma adımlarını yine yapıyoruz. Fakat eklentilerle uğraşmıyoruz. Çünkü zaten birçok eklenti bizim için paketlenmiş olarak gelmekte. Eğer isterseniz kendiniz eklenti ekleme/çıkarma/güncelleme yapabilirsiniz.

Kendi Gözlemlerim
  • BartPE 200MB civarı bir imaj dosyası oluştururken, UBCD4Win 550 MB büyüklüğünde imaj dosyası oluşturdu. Elbette bu fark, eklentilerden kaynaklanıyor.
  • Her iki CD için de, özellikle antivirüs/antispyware yazılımlarının güncellenmesi gerekeceği açıktır. BartPE içinde gelen McAfee eklentisi yardım kısmında, antivirüs güncellemesi için yanlış adres veriliyor. Güncel antivirüs imza dosyasının bulunduğu adres şöyle; ftp://ftp.mcafee.com/pub/antivirus/superdat/intel/
  • Eğer sunucularınıza ait SCSI disklerin veya özel ağ kartlarının desteğini istiyorsanız, bunları ilgili üreticinin web adresinden indirip <pebuilder>\drivers klasörü altına eklemelisiniz.
  • USB belleğinizi kullanabilmek istiyorsanız, HwPnP eklentisini kurmalısınız.
  • Windows XP CD'sinin İngilizce olması iyi olur. Aksi halde font problemleri yaşayabiliyorsunuz.
  • UBCD4Win, ağ kartımı doğru olarak tanıdı. IP ve DNS konfigürasyonundan sonra Internet'e bağlanabildim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Uzman Kimdir ?