100 sunucudan küçük Kurumlar için Sanallaştırma

Merhaba Selçuk Hocam,

Sen az çok bizm yapıyı biliyorsun. şimdi yeni bakım ihalesiyle sanallaştırmaya geçmek istiyorux bunun için ekteki özelliklerde 2 veya 3 adet sunucu ile bir adet storage alıp yaklaşık 30 sunucumuzu sanala taşımak istiyoruz. Elimizdeki sunucular WinSer2003. Bunların en az 5 tanesini özellikle Domain Controller(2 adet), Exchange (2 adet), Front-End Server (1 adet) ve belki Web serverı(1 adet)  WSE2008 e geçirmek istiyoruz.
 

  • Sence sunucu özelliklerimiz nasıl?
  • Sanallaştırmada Hyper-V mi yoksa Vmwaremi tercih edelim. Fiyat ve performans anlamında bir kıyas yapabilirmisin.
  • Database ve Uygulama sunucularımız IBM AIX üzerinde kurulu Oracle. Bunları sanala taşıyabilirmiyiz. sıkıntı olurmu?
  • Firewall'umuz Checkpoint (yazılım), bunu sanala taşıyabilirmiyiz. Performans sıkıntısı yaşarmıyız.

Son olarak storage da yaklaşık 20 TB lık net kullanım alanı olacak şekilde istiyoruz. senin storage konusunda önerin var mı?

Allaha emanet ol. Görüşmek dileğiyle.
Yakup




Merhaba Yakup Hocam

Platform
Sunucularınıza baktım. Her biri:
•    4 x 8 core Xeon 7560
•    256 GB RAM
•    4 x 1 GBit Ethernet
•    4 x 146 GB 15 KRPM disk
•    2 FC HBA kart
Öncelikle her elbise kişiye göre seçileceği gibi, her donanım da üzerinde çalışacak iş yüklerine göre seçilir. Sizlerin elinizde 30 kadar sunucuyu Fizikselden sanala (Physical To Virtual. Yani P2V) taşıma niyetiniz var. Bu sunucu yüklerini bir izleme yazılımıyla en az 1 hafta (ideal 1 ay) izledikten sonra bellek ve cpu gereksinimlerini çıkarıp ona göre hareket etmek en doğrusu.
Burada elimde bunlar olmadığı için kendi tecrübelerime ve endüstri ortalamasına göre hareket edeceğim. Endüstri strandardı CPU kullanımı %10 civarındadır. Bellek için de tecrübelerime dayanarak %40 diyebiliriz. Buna göre 30 sunucu için hesabı yapıp kapasiteye bakılabilir.
Sanallaştırma tarafında böyle bir yük için benim tavsiyem şöyle
Öncelikle 3 sunucu ideal. Her sunucu için :
•    2 tane 6 core Xeon X5670 veya 8 core Xeon E6540. Tavsiyem 5670
•    En az 144 GB. Tavsiyem 192 GB RAM
•    8 x 1 GBit Ethernet veya daha iyisi 2 x 10Gbit. Tavsiyem 2 adet 10gbit.
•    2 x 72 GB 15 KRPM disk
•    2 FC HBA kart

  • CPU: Xeon 5670 2 socketlidir. 16 DIMM destekler.. Bununla 16 GB DIMM modullerle 256 GB RAMe ulasırsın. Eger daha cok bellek istersen (bence sizin durum icin gerekli degil) 6500 serisi islemciler 32 DIMM destekliyor. Sanallaştrıma ortamında En az kullanılan kaynaklardan birisidr CPU. O yuzden korkma.. 2 soketli X5670 aldığında sana sunucu uzerinde 12 core gelir. Hyper threading ile bu 24 görünür. Not: aslında HT gerçekte %30 kadar performans iyileştirmesi sağlar, 2 katı değil yani… Buna göre sen 16 CPU gücüne sahip olursun. CPU modelindeki (dolayısıyla perfromanstaki) gelişmeyi de unutma. Buna  %10 gerçeğini de eklersen, problem yaşama olasılığının ne kadar az olduğunu anlarsın.
  • RAM: Bu en hızlı tükenen kaynaktır. Çok al.. senin durumunda her birisi için 192 GB RAM fazlasıyla yeter
  • Network: Burada eger omurganız destekliyorsa (ana network sasisinden 10 gbit modul varsa) 10 gbit kullan derim. Eger yoksa 8 adet 1 Gbit kullanabilirsin. 10 gbit hem daha hızlı hem de daha az kablo karmasası demek. 10 gbit standart olmaya da basladı. Bizim kurulumda omurga icin de 10gbit modul aldık.
  • Lokal disk: Burada cok korkma 72 gb 10k veya 15k disk yeter. Yine de eger ureticiler destekliyorsa 15k yazabilirsin ama cok sorun olmaz 10k da…
  • SAN: burada FC bağlantıyı duşun.Zaten siz de oyle yazmısınız..
  • SAN disk: Disk alan kapasite ihtiyacını da yukarıda soyledigim izleme yazılımlarıyla bulabilirsin veya teker teker girip bakabilirsin.. SAN tarafında en az 8 GB çift cache almanı oneririrm.. Burda tiering (katmanlama)  dedigimiz, diskleri 10K, 15K ve RAID olarak da RAID 5 ve RAID 10 yapabilirsin. Her bir sunucuya ihtiyacı olan tipte kapasite tahsis edersin… Boylece herkese ihtiyacını veren ekonomik bir cozume kavusursun.. Tiering de kapasiteden cok IO ihityacı onemlidir. Cok IO yapanlar daha yuksek performanslı Tier’da barındırılır..
Sanallastırma
VMware: Sektörün lideri ve en güçlü sanallaştırma platformu. Doğal olarak diğerlerinden daha pahalı. İçerdikleri özeliklere göre Farklı edition’ları var. Size en uygun bence standard ed.. Çünkü Burada vmotion ile planlı donanım kesintilerinde sunucuları kapatmanız geremiyor. Sadece 1 ping kaybıyla sanal sunucu bir fiziksel sunucudan diğerine geçiyor. Böylece fiziksel sunucuyu kapatıp bakım vs yapabiliyorsun. Vmware küçük ölçekli kurumalr için kit’ler çıkarmış. kitleri vmware in yeni baslayanlara uygun cıkardıgı paketler.. Vcenter (yonetim aracı) + vsphere ESX platformunu içeriyor.

Burada size uygun olanı bence şu:
Eger ben 3 sunucuyu geçmem diyorsan essential plus acceleration kitini kullanabilirsin. En ekonomik çözüm.
Fiyatı 3840 + 960 (Prodcution seviyesi bakım) = 4800$
http://www.vmware.com/products/vsphere/pricing.html
Egr ben buyurum, buyumeye acık olsun dersen. Standard acceleration kitlerden birini alabilirsin.. Veya istersen kendin kitler yerine bir paket belirlersin..
Mesela VMware vSphere Standard Acceleration Kit for 8 Processors : 11.000 + 2900 (bakım) = 14.000$
Surada bu bilgiler var:
http://www.vmware.com/products/vsphere/buy/small_business_editions_comparison.html
HyperV: vmware’in tahtını sallıyor. Fakat hala tam bir rakip değil.. Güzelliği lisanslamasında. 1 adet Windows server Datacenter lisansı satın alırsan, istediğin kadar sanal sunucu kurabilirsin. Garip olan sey, bu vmware ortamı için de geçerli. Bu yüzden lisanslamada Datacenter edition satın almalısınız. Bunlar socket basına ucretlendiriliyor. Sizin dudurumda 3 suncuda 6 socket olur. Socket basına $3000 fiyatı var.
Windows için ayrıca System Center Virtual Machine Manager (SC VMM adıyla bilinir. Vmware vcenter urununun esdegeri yonetim aracıdır) de satın alınmalıdır. Bu aracın kötü tarafı yonettigi her sanal sunucu için ek lisans parası oduyorsun. Fakat Bunun da enterprise bir surumu vardı.  Bunu alrısan 1 defaya mahsus para odeyip kurtuluyorsun. Fiyatını hatırlamıyorum..
Maliyet konusunda soyle diyebiliriz:
vmware: vmware lisansı + Windows DC ed. Lisansları
HyperV: datacenter ed. Lisansları. + SC VMM lisansı
Eger essential plus’ı secersen vmware kesinlikle her yonden daha avantajlı duruyor. Diger edition’lar icin duruma daha iyi bakılmalı. Eğer windows'a çok yakın iseniz hyperV ye daha kolay adapte olabilirsiniz. Hyperv'nin kötü tarafı bir çok farklı windows ürününün üstünde çalışıyor olması. Yani biraz toplama PC gbi duruyor. vmware çözümü ise baştan aşağıya sanallaştırma akılda tutularak tasarlanmış..

Yazılımlar
Oracle ürünlerini vmware ve hyperV ortamlarında certify değil. Destek konusunda tam söz vermiyor. Bunu da kendi sanallaştırma çözümünü piyasada tutunması için pazar politikası olarak yapıyor. Yani gerçekte bir sorun yok. Alıp çalıştırabilirsin ama iş desteğe gelince oracle yan çizebilir. Kendi ürünü oracle VM ve oracle ürünleri sadece bu platformda certify edilmiş. Kesinlikle kötü bir ürün. Bileni de yok! Biz şu an bununla uğraşıyoruz. Bu yüzden Biliyorum. Oracle'a mümkün olduğunca yaklaşma derim.
Checkpoint için de güvenli tarafta kalmak namına fiziksel de barındırmaya devam edersin. eğer checkpoint vmware tarafında certify ise ve sen de çok istiyorsan sanallaştırma da olabilir.
Windows DC sunucuları da sanal ortamda çalıştırırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde sorunlar olabilir. Bunları da internet'ten bulabilirsin..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)