Linux Paket Yönetimi

Eğer linux üzerinde bir rpm paketi kurmaya kalkarsanız, karşılaşacağınız ciddi sorunlardan birisi, paketin bağımlı olduğu diğer kütüphane ve paketlerin de kurulmasıdır. Eğer onlar da başka paketlere ihtiyaç duyuyorlarsa, bağımlılık cehennemine (dependency hell) hoş geldiniz.

Teknik olarak bu sorunun sebebi, linux uygulamalarının kullandığı kodların tümünü içermek (static linking) yerine, dışarıdaki bazı kütüphanelere referanslar içermesidir (dynamic linking). Böylece uygulamaların fazlaca bellek kullanılmasının önüne geçiliyor. Çünkü referans edilen kod arçaları ortak olarak kullanılıyor.  Fakat bu referans edilen kütüphaneleri bulup kurmak zahmeti de kullanıcılara kalmaktaydı.

yum, rpm üzerine paket bağımlılıklarını çözme kabiliyetleri ekleyen yeni nesil kurulum aracıdır. Yani arka tarafında rpm uygulamasını kullanır. Uygulamalar genellikle web üzerinde depo (repository) denilen alanlarda bulunurlar. yum içerisinde zaten birkaç depo tanımı (/etc/yum.repos.d altında) gelecektir. isterseniz yenilerini de ekleyebilirsiniz.

Mesela sar (system activity reporter) aracını yüklemek istediğinizi varsayalım.

yum search sar

komutu ile tanımlı repository'lerde bu aracı aratabilirsiniz. Çıktı olarak sysstat paketini göreceksiniz. Çünkü sar uygulaması bu paket içerisinde geliyor. Bu aracı bağımlı olduğu tüm paketlerle birlikte yüklemek için

yum install sysstat

komutunu vermeliyiz.

yum için grafik arayüzler (pup ve pirut gibi) de mevcut. Ayrıca yum benzeri pek çok araç da  mevcut. Mesela SuSe YaST2 içerisinden de benzeri şeyleri yapmak mümkün.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)