Etkin Yönetici

Peter Drucker tarafından yazılan "etkin yonetici" kitabını okuyorum. Notlarımı aşağıda paylaşacağım.

EY (Etkin Yönetici), doğru işlerin yapılmasını sağlar. Zeka, bilgi ve hayalgücü sadece nelerin başarılablleceğiyle ilgili sınırları belirler. Fakat sadece etkinlik bunları sonuca dönüştürür.

Bir o yana bir bu yana koşturmaktansa hedefe doğru kararlı adımlar sonuç üretir.

Eskiden etkinliğin tanımı üretilen işle ölçülüyordu. Mesela brişçi kaç adet ayakkabı üretti gib. Günümüzde ise işçiler bilgi işçisi ve etkinlik "işlerin doğru yapılmasını sağlamak" yerine "doğru işlerin yapılmasını sağlamak" olmalı.

 

Bilgi işçisi aynı zamanda yönetici sınıfına girer. Çünkü o da bilgisiyle kuruma birşeyle kazandırma sorumluluğundadır. Etkinliği yalnızca bu şekilde ölçülebilir. Aykkabı üretiminde olduğu gibi değil ! Ölçebilmek için sonuçlara bakmak gerekir.

 Yöneticinin sonuç veren katkılar sağlamasını enmgelleyen bazı doğal süreçler var. Birincisi yöneticinin zamanı şirket  çalışanlarına aittir. Bundan kolay kolay kaçıp etkin yöneticilik yapamaz. İkincisi yönetici belirli kademerlden geçerken bazı alışkanlıklar edinirler ve bilinçli olarak bunları değiştirmezlerse etkin yöneticilik yapamazlar. Olayların yönetiminde kalırlar. Hangi olayların katkı sağlayabileceği hangilerinin alakasız olduğunu filtreleybilmeli.

Etkin yöneticinin 5 alışkanlığı olmalı

  1. Zamanının nereye harcandığını bilmek
  2. Dışabakan katkıya odaklanmak. "Hangi sonuçlar benden bekleniyor" sorusuna cevap aramlı. Gayretini iş yapmak/çalışmak yerine  sonuca yöneltmeli.
  3. Güçlü olan taraflarına bina etmek. Üstlerinin, arkadaşlarının, çalışanların güçlü oldukları konulara, yani yapabilecekklerine odaklanarak işlere girişmek. zayıflıklaraa göre, yapamayacaklarına göre işe girişmemek.
  4. Super performansın müthiş sonuçalr vereeği birkaç ana konuya odaklanmak. Öncelikler atarlar. ilk işleri önce yaparlar. ikinci işleri asla!
  5. Etkin kararlar vermek. etkin karar, "gerçekler üzerine oybirliğine" değil "karşıt görüşler" üzerine karar vererek sağlanır. Asıl olan doğru strateji gitgel taktikler değil.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)