Uzman Kimdir ?

10 yılı aşkın süredir sistem yöneticiliği ile uğraşıyorum. Alanımda hep daha iyi olmayı aradım. Gördüğüm kadarıyla tüm sistemlerin yönetimi aynı. Hepsinde kurulum, kullanıcı tanıtma, ağ ayarları gibi konular var. Komutlar ve araçlar farklı olsa bile temelde hepsi aynı. Bu yüzden komutlar ve araçlar yerine temel konuları bilmek çok önemli.

Eskiden bunu en önemli şey olark görürdüm..

Şimdi ise, Daha da ileri giderek asıl uzman kişinin insanı başarıya götüren temel prensiplere sahip kişi olarak tanımlayacağım. Temellere hakimiyet ise artık bunun sadece bir parçası oldu.

Nedir bu prensipler;
 

  • Temellere Hakimiyet: Bilgisayar ve üzerine kulanılan temel teknolojileri hakimiyet. Ben bunları zaten biliyorum diyorsanız kendi cümlelerinizle şu kelimeleri izah edin: Bit, komut seti, SATA, NTFS, Yapay zeka, IP adresi
  • Merak: Hep merak etmek ve işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya çalışmak
  • Basitlik: Çözümlerinde problemi adresleyen en küçük çözümü seçmek. Bunun en iyi olduğuna inanmak. Mesela uzak doğu sporlarında öğrenci çok efor sarfından sonra rakibini yener. Üstad ise çok düşük bir efor ve temel bir hareketle aynı sonuca ulaşır.
  • Açıklık: Çözümlerin insanlar tarafından kolayca anlaşılabilir olması. Yaptığınız belgelendirme çalışmaları (sorunlar ve çözümleri, konfigürasyon bilgileri vb..) ve yazdığınız programcıkların kolayca anlaşılabilir olması uzun vadede kolaylıklar getirecektir.
  • iletişim: Sorun üzerinde tüm sahipleriyle birlikte çalışmak. bu konuda kişisel gurur gibi nedenlerle yanaşmamak büyük eksiklik! Halbuki firmadan teknik destek almak veya uygulama ekibine sorular sormak, hiçbir yazılım/donanımın yapamayacağını yapar.
  • otomasyon: Bütün rutin işleri bilgisayar ve astlarınız üzerine kaydırın. mesela script'ler yazın! (Bu arada script yaz(a)mayan sistem yöneticisi senior olamamıştır gözümde..) siz sistemlerinizi ve ekibinizi nereye götüreceğinizi düşünün, Ar-Ge yapın !

Bu prensipler tıpkı kainatta akıp giden kanunlar gibidir. Uzman kişi, Hedefine giderken Onların gücünden faydalanır.

Uzman somut alemden çıkıp, soyut alemdeki prensiplere göre yaşar!
Komutlar ve araçlardan yükselip, prensipler dünyasına varır ve orada yaşar!

Yaralanılan kaynaklar:
"The Practice of System and network administration" kitabı 2. baskısı

 

Yorumlar

  1. Selam,
    Tesadüfen sitenizi gördüm.Ve bir kaç yazınızı okudum.
    Ne yazıkki Bilgisayar Mühendisliği adlı yazınızı üzüntü ile okudum.Yorum kısmınıda sanırım tepkilerden dolayı kapatmışsınız.
    Sorun değil.
    Umarım bu yorumu okurusunuz.Ve benim gibi "alaylı" lardan özür dilersiniz.
    Evet ,eminim o yazıya alaylıları bile sokmak istemiyordunuz.O kadar aşşağılamışsınız ki...Ama sanırım çalışma arkadaşlarınızdan alaylı olup bu siteyi takip ettiklerini düşündüğünüz için buraya eklemişsiniz.
    Demek ilk seviye ha.. alaylılar???
    Öğrendiklerinizi,tecrübelerinizi
    burada paylaşmanız ne kadar güzel.Sanırım bir on yıl sonra burada yazılarınız arasında "keşke alaylı olsaydım..." diye bir başlık atarsınız.
    Siz daha alaylıları tanımıyorsunuz sanırım.
    Bir kaç bilgisayar firmasında ,para kazanmak için bilgisayara format atan 13-15 yaş heveslilerle karıştırdınız.
    Ben size bir alaylının,bilgisayar mühendislerine ders verdiğini söylersem şaşırırmısınız.Ben size bir alaylının IT sec. eğitimlerini verdiğinden bahsetsem peki.
    Ya size bir alaylının CPU tasarımı yaptığını...
    Ne oldu çok mu şaşırdınız...
    Biz alaylılar böyleyiz işte..
    İnsanları şaşırtırız...
    "Alaylıların "hakını nedense bir türlü vermediğiniz için ,sizin gibiler için hep basit insanlar olarak kalmışlarıdır..Ama ne zaman büyük bir problemin içinde boğulsanız,bir alaylıdan yardım istiyorsunuz.Ne çelişki değil mi?
    Umarım hatanızı bir gün anlar,ve ona göre güzel bir yazı yazarsınız.
    Hayatta başırılar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahraman merhaba

      öncelikle fikirlerin dürüstçe ifade ettiğin için teşekkur ederim. Karşılıklı haklara riayet edildiği müddetçe fikirler çarpıştırılmalı."Tesadümü efkardan barika-i hakikat tecelli eder" . Bu yuzden Yorumları kapatmam. şimdi baktım yorum yazılabiliyor..

      ikinci olarak seni üzmüşüm. Bunun için üzgünüm. neyseki birazı senin yanlış anlamandan dolayı...


      Öncelikle alaylı tabirini ilkkez ODTU bilgisayar ogretmenligi bolumunde bir hocadan duydum. Kendisini oyle ifade etmişti. Demek ki alaylıların ders verdiklerini biliyorum.

      "alaylı" ilk grubu ifade ediyor. kısa vadede kuruma en faydalı grup bu. Ama eger kendilerini geliştirmezlerse en geride kalacak grup da bu..

      Surada hata yapmışım ki, eger bir insan, bir şeyi sevgiyle yapıyorsa o işte digerlerinden cok daha basarili olur. Bunu bizzat yasadım.. O halde soyle duzeltebiliriz.

      imkanlardan cok, sevgi, bir işte basarılı olmayı etkiler..

      Bu arada bu konuda bir yazı yazacagım insallah.

      pek cok selam..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

create Virtual Machines in VMware with ansible

Yüksek Hizmet Sürekliliği (High Availability)